top of page

Mi az a perimenopauza?

Mostanában sokszor megkaptam, hogy "te még fiatal vagy, minek foglalkozol a menopauzával, még nem lehetsz menopauzában"!


Való igaz, nem vagyok menopauzában, ugyanis perimenopuazában vagyok.


Sokan nem tudnak erről, én sem tudtam róla, hogy van egy menopauzát megelőző időszak, a perimenopauza, amely a legtöbb nő negyvenes éveiben kezdődik el, általánosságban 45 év körül, és ha azt vesszük alapul, hogy Magyarországon a menopauza 50 év körül jön el, akkor ez egy 5 éves periódus is lehet, érdemes erre is felkészülni, hogy könnyebb legyen megbirkózni vele. Kikerülni nem lehet, ezen is minden nő keresztülmegy, ugyanúgy, mint a menopauzán. Persze, itt is ugyanaz érvényes, mindenki másképpen éli meg.


Emlékszem, tavaly panaszkodtam egy nőgyógyásznak, hogy vörösödik a fejem, nem tudok aludni, mire annyit kérdezett, hogy rendesen menstruálok-e, mert ha igen, akkor nem hormonális.

De egy szót nem ejtett arról, hogy ez a perimenopauza, amiben vagyok és ugyanolyan tünetei lehetnek, mint a menopauzának.


A perimenopazában hullámzik az ösztrogénszint, ennek következtében a menstruációs ciklus is szabálytalan lehet, hosszabb, rövidebb, de ki is maradhat.

Beköszönthetnek a hőhullámok, éjszakai izzadások, a hangulatingadozások, az álmatlanság, stressz, depresszió. A nők szervezete elkezdi az átmenetet a menopauzába, vagyis ez az a pár év (mindenkinél más hosszúságú), amely megelőzi a utolsó menstruációt.


A menopauza próbára teszi az embert, ezért jó felkészülni rá, tisztában lenni mi várható, és nem kell egyedül!




Σχόλια


DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page