top of page

Te mikor voltál utoljára mellrákszűrésen?



Pár hete az esedékes mellrák szűrésre ballagtam, és arra gondoltam, hogy mekkora egybeesés az, hogy pont aznap kaptam meg a rendes állami behívót is, szóval tényleg mennem kellett. Mint később kiderült, jó, hogy mentem..

Üldögéltem a váróban és megláttam ezt a plakátot a falon, persze nem én voltam rajta 😎, de azt gondoltam, hogy nekem kell egy ilyen plakát a fejemmel, mert ez az üzenet fontos!!

🔵Az emlőrák a kezdeti szakaszban általában tünetmentes!

🔵Korai stádiumában felismerve 90% feletti sikerrel gyógyítható!

🔵Nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres, évenkénti komplex mammográfiai szűrővizsgálat és az önvizsgálat fontosságát, 40 felett mindenképpen!

(Tudom, 50 felett azt mondják kétévente elég.)


A mammográfia kellemetlen, tudom, meg fáj is, és az egész, ugye, hogy félmeztelenül szerencsétlenkedik ott az ember...Most is kellemetlen volt, de legnagyobb meglepetésemre nem fájt! Nem tudom, hogy csinálták, de szerintem életemben először volt ilyen, hogy nem fájt. Voltam olyan helyeken, ahol bekönnyeztem...


Aztán jött az ultrahang, ilyenkor jobb becsukni a szemet, és nem nézni a doktornő arcát, hogy Úristen, biztos talált valamit. Az ultrahangos vizsgálat során géllel kenik be a vizsgált területet, ezen mozgatja az ultrahangfejet különböző irányokból és testhelyzetekben az orvos. Egyáltalán nem fáj, maximum kicsit hideg. Nemcsak az elváltozást magát teszi láthatóvá már abban az esetben is, amikor az még tapintással nem érzékelhető, hanem annak szerkezetére, összetételére is lehet belőle következtetni, például megmutatja, hogy a vizsgált képlet folyadékot tartalmaz, vagy sejthalmazból áll. Hangsúlyozni kell, hogy 35 éves kor felett az ultrahangot csak mammográfiát kiegészítő vizsgálatként használjuk, mert olyan kisméretű és olyan jellegű elváltozást keresünk a mammográfián, amit ultrahanggal nem látunk.


Nos, esetemben mindig van valami, ugyanis a jobb mellemben több ciszta is van.

2020-ban már volt egy biopsziám, akkor egy fibroadenomát találtak, amely az egyik leggyakoribb, jóindulatú emlődaganat a 30 év alatti nők körében. Egyes felmérések alapján az európai női lakosság körében 10 százalékban diagnosztizálják. Most újra egy biopszia vár rám. (Azon a héten, annyi minden volt, hogy képtelen voltam mentálisan bevállalni egy "várakozás az eredményre", mert az annyira idegölő, úgyhogy a doktornő engedélyével eltoltam.)


Ha elmúltál 45, akkor évente érdemes ellátogatni vizsgálatra, mert a korai szakaszban felismert emlőrák gyógyítható, éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a rendszeres mammográfiai szűrővizsgálat és az önvizsgálat mennyire fontos.


Az emlőrák oka nem ismert, azonban vannak olyan tényezők, amelyek szerepet játszhatnak a kialakulásában, például az életkor, leginkább az 50 évnél idősebb nőknél fordul elő, bizonyos örökölt genetikai mutációk (pl.: BRCA1 és BRCA2) korai, 12 éves kor előtt kezdődő menstruáció vagy 55 éves kor után kezdődő menopauza, sűrű emlőszövet, gyermektelenség vagy késői szülés, túlsúly, petefészek eltávolítás, túlzott alkohol fogyasztás, fizikai aktivitás hiánya.


El kell fogadnunk, hogy a női lét része, hogy rendszeresen járunk szűrőviszgálatokra, nincs mese!


Köszönöm a profi vizsgálatot és a kedvességet PET Pozitron Diagnosztikai Központ!

A vizsgálatot ingyenesen vehettem igénybe, egy korábbi együttműködésünkért cserébe.


Most itt szeptember 10-ig komplex emlőszűrés (mammográfia + emlő UH + fizikális vizsgálat) 24.000 Ft (30e Ft helyett) és online is be lehet jelentkezni: https://idopont.pet.hu/



Comments


DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page